8 Ekim 2018 Pazartesi

Susam Yağının Cilde Faydaları ve Kullanımı

Susam tohumlarından çıkarılan sarı renkli bir yağ, uzun yıllardan beri bir iyileştirici yağ olarak yaygın şekilde kullanılmıştır. Hoş besin tadı vardır ve besin içeriği bakımından zengindirler, bu nedenle  birçok yemek içeriğinde yararlı bir bileşen olarak kullanılmaktadır. Yemek yapmak dışında, özellikle cilde kozmetik amaçlı da kullanılırlar. Bu yazıda susam yağının cilt için faydaları hakkında bilgi vereceğiz.  

Cilt için Susam Yağı
Susam Yağının Cilde Faydaları ve Kullanımı

Susam, insanlığa bilinen en yaşlı yağlı tohum ürünü olarak kabul edilir. Öncelikle Afrika'nın bazı bölgelerinde bulunurlar, ayrıca Hindistan'ın bazı bölgelerinde de yetişmektedir. Susam yağı doğada oldukça besleyici ve nemlendirici bir yağ olarak bulunur.  E, B kompleksi, D ve kalsiyum, fosfor gibi mineraller ve saçların güçlendirilmesinde yardımcı olan bazı proteinler gibi temel vitaminler ile zenginleştirilmiştir.

Susam yağı, birçok kozmetik ürün için taşıyıcı yağ olarak da kullanılmaktadır. Susam yağının geniş çapta kullanılmasını önleyen en önemli faktörlerden biri, bunları tohumdan çıkarmak için yapılması gereken pahalı işlemdir. Bu nedenle, tüm bu sağlık yararlarına rağmen, bunların üretimi diğer yağlar kadar etkili değildir.

Susam yağı linoleik asit ve palmitik asitler gibi esansiyel yağ asitleri açısından zengindir. Susam yağı için hem antibakteriyel hem de anti-inflamatuar özellikler veren linoleik asittir. Ayrıca bakır, manganez, kalsiyum ve magnezyum gibi mineraller bakımından da zengindirler. Yağ antioksidanlar bakımından zengindir, dolayısıyla cilde kolayca emilir, içeriden besler ve cildin yumuşaklığını artırır.
Susam yağının çok yüksek miktarlarda E vitamini, B-kompleksi (niasin gibi) ve D olduğu bulunmuştur. Niasin, kandaki LDL-kolesterol seviyelerini azaltabilen bir B-kompleks varyantıdır.


Susam Yağı'nın Cilde Faydaları

Susam yağı cildiniz için güzel ve ipeksi bir doku sunabilen malzemelerle doldurulur. Linoleik asit ile birlikte yağlı asitlerin varlığı cilt için etkili bir nemlendirici olmasını sağlar. Aynı zamanda vitamin E, D ve B kompleksleri bakımından da zengindirler, bu da onları ciltte yara izlerini ve diğer döküntüleri azaltacak kadar etkili kılar. Aslında modern kozmetik ürünlerinin çoğunda kendilerini aktif bir madde olarak var etmektedir.  Yüksek miktarda viskoziteye sahiptirler ve bu özellik onları masaj için iyi bir yağ yapar, derinin gözeneklerinin içine nüfuz edebilir.  

Susam Yağı Bakteriyel Enfeksiyonları Önler

Susam yağının iltihaplı ve yaralanmış cildin tedavisinde etkili olduğu bulunmuştur. Bakteriyel enfeksiyonlara karşı savaşmasını sağlayan anti-inflamatuar özellikler barındırmaktadır. Susam tohumları, anti-enflamatuar özelliklerle dolu olduğundan, diğer taşıyıcı yağları karıştırmadan tek başına kullanılabilirler.

Yağ cildin derinliklerine nüfuz ettikçe, cildi sıcak ve taze tutacak bir detoksifiye edici etki üretecektir. Susam yağı aynı zamanda egzama ve sedef hastalığı gibi bazı cilt durumlarının tedavisi için bir iyileştirici önlem olarak da kullanılmaktadır. Bunlar ayrıca çeşitli cilt enfeksiyonlarını ve eklem ağrılarındaki acıyı azaltmak için kullanılır.

Susam Yağı Hasarlı Cilt Hücrelerinin Onarır

Oldukça kalın ve yapışkan olduklarından susam yağı cilt tarafından kolayca emilir. Masaj amacıyla genellikle taşıyıcı yağlarla birlikte kullanılırlar, ancak büyük ölçüde bireysel ihtiyaçlara bağlıdır. Hasarlı hücrelerin onarılması ve kan dolaşımının iyileştirilmesi söz konusu olduğunda çok etkilidirler. Susam yağını diğer bitkisel yağlarla karıştırmak son derece güvenli ve kolaydır.Susam yağı kullanılarak yapılan masaj, cildin görünümünü iyileştirmede yardımcı olan vücut dokularını güçlendirir.

Susam Yağı Cildin Yaşlanmasını Yavaşlatır

Susam yağının bir başka heyecan verici özelliği de cilt yaşlanmasının hızını yavaşlatmalarıdır. Cilt hücrelerini oksidasyondan korur ve cildin yenilenmesini sağlar. Ciltte kırışıklıkların ve küçük gözeneklerin görünmesini engelleyen sesamol olarak bilinen bir antioksidandır. Lavanta yağı ile birlikte susam yağı karışımı gece kremi olarak kullanılabilir. Kan dolaşımını iyileştirmek için bu karışımı dairesel harekete göre hareket ettirmeniz önerilir. Onları gece kremi olarak kullanmanın en iyi yanı, uyurken cilt enfeksiyonlarıyla savaşabilmeleridir. Bu nedenle, her gün taze bir ciltle uyanabilirsiniz. Evet aynı amaca hizmet eden birçok kozmetik ürün var, ama susam yağı ile doğal bir his elde edeceksiniz.

Yaşlanma sürecini yavaşlatmanın yanı sıra susam yağı da parlak bir cilt sağlar. Yağı biraz pirinç tozuyla karıştırın ve cildinize uygulayın, bu da parlayan bir cilde yol açan küçük gözenekleri kapatmaya yardımcı olabilir.

Nemlendirici Olarak Susam Yağı 

Nemlendirici etki sağlayabilecek birçok doğal yağ bulunmasına rağmen, bunların hiçbiri susam yağı gibi etkili bir şekilde yapmaz. Aslında vücut cildi için hem nemlendirici hem de yumuşatıcı olarak hareket edebilirler. Doğal oldukları için susam yağı, herhangi bir yan etki korkusu olmadan düzenli olarak kullanılabilir.  Susam yağı kokusu için kötü bir şöhrete sahiptir, ancak hint yağı veya badem yağı gibi diğer taşıyıcı yağlarla karıştırarak bunları büyük ölçüde azaltabilirsiniz.

Susam yağı, cilt ve saçları yumuşatmaya yönelik benzersiz yeteneklerinden dolayı birçok güneş kreminde, cilt temizleyicilerinde ve nemlendiricilerinde aktif bir bileşen olarak kullanılmaktadır. Ayrıca cildinizi nemlendirir. 

Güneş Koruyucu Olarak Susam Yağı

Susam yağı, serbest radikallerin verdiği zararları ortadan kaldırmak için cilt üzerinde koruyucu bir tabaka oluşturabilir. Kimyasal güneşten koruyucu maddelerden kaçınmaya çalışıyorsanız, cildinize susam yağı uygulamak harika bir fikirdir. Susamda E vitamininin varlığı bir antioksidan görevi görür. Susam yağı ile birlikte birkaç damla havuç tohumu yağı karıştırın. Bu etkili bir güneş koruyucu olarak hareket edecek ve cildinizi taze tutacaktır.

Cilde Susam Yağı Nasıl Kullanılır

Susam yağını etkili bir şekilde kullanmak için, belirli prosedürler sonrasında bunları doğru bir şekilde kullanmanız gerekir. Yağın her türlü cilt üzerinde çalıştığı ve anti-inflamatuar ve antibakteriyel özellikleri nedeniyle sivilce eğilimli cilde uygulanabileceği bulunmuştur.

Yağlı ciltler durumunda, cildin yağa nasıl tepki vereceğinden emin olamadığımız için susam yağı uygulamadan önce dikkatli olmak daha iyidir. Yağı besleyici olduğundan, temizleyici veya masaj yağı olarak kullanıp kullanmadığınız gerçekten önemli değil. Cildinizi pürüzsüz ve parlak bırakacaktır. 

Susam yağını farklı yöntemlerle vücut tedavisi olarak kullanabilirsiniz.

Yağı kullanmanın en iyi yollarından biri sıcak duştan sonradır. Cildin ıslanmasını bekleyin ve yağı cildinize yavaşça masaj yapın. 10 dakika kadar böyle bırakın ve tamamen deriye sürün. Bunu yapmak cildinizin gün boyu nemlenmesini sağlayabilir.

Yine başka bir etkili yöntem, banyoyu almadan önce yağı uygulamaktır. Susam yağı, toksinleri ciltten arındırabilmektedir, bu yüzden yağı uyguladıktan sonra vücudunuzu yıkamak, toksinlerin kolayca çıkarılmasına yardımcı olacaktır.

Susam yağı, sirke ve su kombinasyonu ile birlikte birkaç damla susam yağı karıştırılarak gece kullanımı için bir güzellik karışımı olarak kullanılabilir. Susamın yağ asitleri ve vitaminlerin varlığı cildin nemlenmesini sağlar ve içindeki sirke cildin rengini giderir ve ölü hücreleri ciltten arındırır.

Bunun dışında susam yağı doğal bir UV koruyucudur. Bunları günlük olarak kullanmak, cildinizin güneşe doğrudan maruz kalmasını sınırlayabilir ve böylece yaşlanmanın etkilerini yavaşlatabilir. Ayrıca, havadaki duman ve diğer kirleticilere karşı aktif bir bariyer olduğu da tespit edilmiştir.


Cilt kadar yararlı olan bir başka yağ varsa bu zeytin yağıdır. Zeytin yağının genel faydaları hakkında bilgi almak için  Zeytin Yağının Faydaları başlıklı yazımıza tıklayabilirsiniz. Sağlıklı günler geçirmenizi dileriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yoga ve Sağlık

Yoga her şeyden önce bir yaşam tarzıdır. Bundan 5000 yıl önceye dayanan bir yaşam felsefesidir. Günümüzde de Hint coğrafyası kaynaklı dünya ...