19 Ekim 2018 Cuma

Okaliptüs Yağı

Tropikallere özgü olan okaliptüslardan elde edilen yağ sağlık açısından son derece faydalı olmasının yanı sıra genel olarak kozmetik amaçlar içinde kullanılmaktadır. Bizlerde sizlere bu torpikal yağımız ile ilgili bu makalemizde elimizden geldiği kadar yaptığımız araştırmanın sonuçlarını aktaracağız. İyi okumalar dileriz. 

Okaliptüs Yağı Nedir?

Okaliptüs yağı, seçilmiş okaliptüs ağacı türlerinin yapraklarından yapılır. Ağaçlar Avustralya, Tazmanya ve yakın adalara özgü bitki ailesi Myrtaceae'ye aittir . 500'den fazla okaliptüs türü vardır, fakat Eucalyptus salicifolia ve Eucalyptus globulus'un    esansiyel yağları, tıbbi özellikleri nedeniyle daha çok üretilir. Uçucu yağlarının çıkarılmasının yanı sıra, okaliptüs ağacının kabuğu kağıt yapımı için kullanılır. Ayrıca kereste malzemesi olarak da kullanılmaktadır. Geleneksel olarak okaliptüs yağı, ağrıyı hafifletmeye yardımcı olan analjezik bir ajan olarak kullanılmaktadır ve enflamasyonu azaltma ve solunum yollarını iyileştirme yeteneği nedeniyle yaygın kullanımı vardır. Ve bugün, okaliptüs yağı faydaları ve kullanımları ile merhemleri, parfümleri, buhar losyonlarını ve temizlik ürünlerini iyileştirmede yaygın olarak kullanılır.   Okaliptüs yağının% 70-90'ını oluşturan okaliptol veya 1,8-cineole, antioksidan, anti-inflamatuar ve ağrı giderici etkilere sahiptir. Okaliptüs, bakteriyel, viral ve fungal enfeksiyonlarla savaşma yeteneği ve inatçı mukusun solunum sistemini temizlemede yardımcı olmasıyla da iyi bilinir. Bu nedenlerden ötürü, okaliptüs kesinlikle ilaç dolabınızın içinde kalmak için en yararlı ve çok yönlü esansiyel yağlardan biridir. Ekstraksiyon yönteminin, uçucu yağlardaki yararlı bileşiklerin çeşitliliğini en iyi şekilde muhafaza edebildiğini , sıklıkla CO2 kullanarak soğuk ekstraksiyon yapacağını unutmayın. Buhar damıtma ve yüksek ısı veya uçucu kimyasallar kullanan diğer yöntemler, aynı düzeyde yararlı bileşiklerle sonuçlanmaz

Okaliptüs Yağının Faydaları


Okaliptüs Yağı
  • Antiseptik özelliklerinden ötürü  okaliptüs yağı yaraları, ülserleri, yanıkları , kesikleri, sıyrıkları ve yaraları iyileştirmek için kullanılır. Aynı zamanda böcek ısırıkları ve sokmaları için etkili bir merhemdir. Etkilenen bölgeyi yatıştırmanın yanı sıra, açık yara veya tahriş olmuş cildi mikrobik aktivite ve havaya maruz kalmadan dolayı gelişen enfeksiyonlardan korur. 
  • Okaliptüs  yağı soğuk algınlığı, öksürük, burun akıntısı, boğaz ağrısı , astım, burun tıkanıklığı , bronşit ve sinüzit gibi bir dizi solunum probleminin tedavisinde etkilidir.. Ayrıca, antibakteriyel, anti-inflamatuar, antimikrobiyal, antifungal, antiviral ve dekonjestan özelliklere sahiptir, bu da onu solunum problemlerini tedavi eden çok çeşitli ilaçlarda değerli bir madde yapar.   
  • Birçok insanın okaliptüs yağını kullanmasının en önemli nedenlerinden biri, uygulandığında serinletici ve ferahlatıcı bir his yaratmasıdır. Bazı durumlarda, belirli koşullardan ve rahatsızlıklardan muzdarip insanlar biraz halsiz hissederler. Okaliptüs yağı, uyarıcı olarak, bitkinlik ve zihinsel durgunluğun ortadan kaldırılmasına yardımcı olur, böylece hasta hissedilen insanların ruhlarını canlandırır. Stres ve diğer ruhsal bozuklukların tedavisinde de etkilidir . 
  • Herhangi bir eklem ve / veya kas ağrısı yaşayan herkes , cilt üzerinde okaliptüs yağı masajı yaparak stres ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir. Okaliptüs yağı da doğada analjezik ve anti-inflamatuardır. Bu nedenle sıklıkla romatizma, burkulma, kas ağrısı, sert kas, fibroz ve hatta sinir ağrısından şikayet eden hastalara tavsiye edilir. Yağ, vücudun etkilenen bölgeleri üzerinde dairesel bir hareketle masaj yapılmalıdır. 
  • Okaliptüs yağı, mikrop öldürücü özellikleri nedeniyle dental plak , kaviteler , diş eti iltihabı ve diğer diş enfeksiyonlarına karşı çok etkilidir . Bu nedenle okaliptüs yağı, diş macunu, gargara ve diğer diş hijyeni ürünlerinde yaygın olarak aktif bir madde olarak bulunur.
  • En bilinen özelliklerinden biri, bir böcek kovucu ve doğal pestisittir, genellikle bitler için doğal bir tedavi olarak kullanılır. Bitlerin en çok kullanılan, ana akım tedavileri çok şiddetli olabilir ve bazı durumlarda tüylere zarar verebilir, ayrıca cildinize emilmemesi gereken tehlikeli kimyasallarla doludur, böylece birkaç damla okaliptüs yağı bitler için çözümdür.  
  • Bağırsaktaki mikropları ortadan kaldırmak için bir vermifüj olan okaliptüs yağı sıklıkla kullanılır . Tıbbi kayıtlar, okaliptüs yağının alınmasının, vücudun çeşitli kısımlarında, özellikle de kolon ve bağırsak gibi hassas bölgelerde ortaya çıkan bakteriyel, mikrobik ve parazit durumların çoğunu caydırabildiğini göstermiştir. 
  • Okaliptüs yağı, kan şekerinin kontrolüne yardımcı olabilir . Bir vazodilatatör olarak nitelikleri, tüm vücudun kan dolaşımındaki artıştan yararlandığı anlamına gelir. Diyabet hastası olan hastalar genellikle iyi dolaşımdan yoksundur ve bu çok tehlikeli olabilir, hatta ampütasyon veya ölümle sonuçlanabilir. Bu nedenle, okaliptüs yağını cilde düzenli olarak masaj yapmak ve ayrıca kan damarlarının daralmasını kolaylaştırmak için bir buhar olarak solumak iyi bir fikirdir. En iyi sonuç için, duştan sonra cilde masaj yapılması tavsiye edilir. Vazodilatör ve rahatlatıcı özellikler diyabet hastalarına fayda sağlayacaktır. 
  • Okaliptüs yağı da ateşi tedavi etmek ve vücut sıcaklığını azaltmak için kullanılır. Bu nedenle okaliptüs yağının ortak isimlerinden biri “ateş yağı” dır. Nane yağı ile kombine edildiğinde ve bir deodorant ve bir sıcaklık düşürücünün karışımı olarak vücuda püskürtüldüğünde iyi çalışır.

Okaliptüs Yağı Cilt Faydaları 

  • Yağ, geniş çözülme ve iyileştirici özellikleri nedeniyle ilk yardım amaçlı olarak büyük ölçüde kullanılır. Kesik, küçük yaralar, kabarcıklar ve çürüklerin tedavisinde kullanılır. Yağın uygulanması ayrıca cilt tahrişini ve böcek ısırıklarını da iyileştirir . Özellikle cilt döküntüleri ve yağlı kompleksler için uygun olan bu yağımız, herpes, sivilce ve suçiçeği için de kullanılır. Etkili bir ev yapımı ilaç için, okaliptüs  yağını sorunlu bölgelere eşdeğer miktarda elma sirkesi ve dab ile karıştırın. Bu karışım, yanık, yara ve böcek ısırıkları üzerinde de bir antiseptik olarak kullanılabilir.  
  • Pek çok aromaterapist, okaliptüs yağını kullanır. Tatlı kokulu yağın solunması vücudu rahatlatmaya yardımcı olur. Sıcak bir banyoya birkaç damla uçucu yağ ekleyebilirsin. Buhar ve aroma sakinleşmenize yardımcı olur. Okaliptüs yağı suda çözünür değildir ve suya eklemeden önce bir dispersan ile karıştırmanız gerekir. Tam süt veya banyo tuzları, okaliptüs  yağı için en iyi dispersanlardır. 
  • Okaliptüs yağı, rahatlatıcı veya terapötik masajlarda kullanılabilir. Bu esansiyel yağı birkaç damla hindistancevizi veya badem yağına ekleyin ve cildinize yumuşak sürtünme hareketi ile uygulayın. 
  • Okaliptüs yağı zona tedavisinde kullanılabilir. Okaliptüs yağı antiviral ve antienflamatuar bir ajan olduğundan, güçlü analjezik özelliklerinden dolayı döküntünün neden olduğu ağrıyı hafifletebilir. Sıcak bir banyoya ekleyebilir veya kızarıklıktaki sıcak kompreste kullanabilirsiniz.

Cilt bakımınız için ayrıca Cilt ve Saç için Badem Yağı yazımıza bakabilirsiniz. 

Okaliptüs Yağı Saça Faydaları

Okaliptüs yağı, enfeksiyondan korunmaya yardımcı olabilecek, kalıntı birikimini ve kafadaki gözenekleri açabilen birçok antifungal özelliklere sahiptir. Saç için bazı okaliptüs yağı faydalarını kontrol edelim: 
Foliküller, tüylerimizin büyüdüğü yerden küçük açıklıklardır. Okaliptüs yağı, kan damarı daralmasını ve temizliğini destekleyen birçok kimyasal maddeye sahiptir. Bu süreç, daha sonra, folikül uyarılmasını teşvik eder. Stimülasyon saç gelişimini destekler. Temel fikir, foliküllerin etrafındaki cilde eşit miktarda kan akışı etrafında dönüyor. Okaliptüs esansiyel yağı kanıtlanmış bir folikül uyarıcısıdır. 
Okaliptüs yağı saçınızın parlaklığını, kalınlığını ve genel sağlığını iyileştirir. Ancak, çok fazla kullanım aslında parlamayı azaltabilir ve yağlı bir saç derisine neden olabilir. Çoğu uzman, banyodan önce bir saat ya da öylesine saçlar için okaliptüs yağının kullanılmasını ve daha sonra iyi bir saç kremi ve bunu takiben iyi bir şampuan kullanmasını önermektedir.
  • 50 ml zeytinyağı
  • 5 ml okaliptüs yağı

Okaliptüs ve zeytinyağı karıştırın ve saç köklerine sürün ve tarak sürerek kan akışını teşvik etmek için bu sıcak yağ karışımını saç derisine hafifçe masaj yapın. Şampuan ve durum normaldir. 
  • 50 ml beyaz sirke
  • 5 ml okaliptüs yağı
  • 1 litre su

Kaşıntılı bir saç derisini rahatlatmak için, yukarıdaki bileşenleri doğru şekilde birleştirin. Eşit dağılımı sağlamak için saçları  birkaç kez yıkayın. Anında rahatlama sağlamak için hemen şampuanlayın ve saçınızı şekillendirin . 


Okaliptüs uçucu yağının birçok böcek kovucu özelliği vardır. Doğal bir pestisittir. İnsanların okaliptüs  yağını bitler için bir tedavi olarak kullanması oldukça yaygındır. Okaliptüs esansiyel yağı saçlar için iyidir, saç derisini temizler, nemlendirir ve saç gelişimini destekler. Bu nedenle, saç üzerinde şiddetli olan geleneksel tedavilere mükemmel bir alternatiftir.  
  • 3 ml okaliptüs yağı
  • 30 ml  şampuan

Okaliptüs yağını normal şampuanınıza yukarıda belirtilen oranda ekleyin. Şampuanı saçınız ve 10 dakika boyunca plastik bir duş başlığıyla kaplayınız. Kapağı çıkarın, saçları durulayın ve havluyu kurulayın. Bit yumurtalarını  çıkarmak için ince dişli tarak ile saçları tarayın. 


Saç bakımınız için ayrıca Biberiye Yağı ile Saç Bakımı yazımıza bakabilirsiniz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yoga ve Sağlık

Yoga her şeyden önce bir yaşam tarzıdır. Bundan 5000 yıl önceye dayanan bir yaşam felsefesidir. Günümüzde de Hint coğrafyası kaynaklı dünya ...