14 Ekim 2018 Pazar

Lavanta Yağı

Lavanta, Kuzey Afrika'ya ve Akdeniz'in dağlık bölgelerine özgü bir bitkidir.Lavanta ayrıca, bazı lavanta türlerinin çiçek sivri uçlarından damıtılarak elde edilen uçucu yağının üretimi için yetiştirilmektedir.  Yağın kozmetik kullanımı vardır ve bazı tıbbi kullanımları olduğuna inanılmaktadır. Lavanta esansiyel yağı, bitki formunun aksine, yutulduğunda zehirlidir. Bundan kaynaklı dikkat edilmelidir. 

Lavanta Yağı Nedir ?

Lavanta, Kuzey Afrika ve Akdeniz dağlarında, genellikle uçucu yağlarının ekstraksiyonu için yetiştirilmektedir. Anksiyeteyi , mantar enfeksiyonlarını, saç dökülmesini ve yaraları tedavi etmek için lavanta kullanmanın tıbbi yararları gösterilmiştir. Kanıtlar, diğer koşullar arasında , depresyon , yüksek tansiyon , bulantı, adet ağrısı veya egzama tedavisi için lavantanın kullanımını henüz desteklememektedir  Lavanta, uçucu bir yağın içine damıtılabilir ve çeşitli tıbbi uygulamalara sahiptir. Bitki, cilt ve güzelliğe çok önem verir ve cildi arındırmaya yardımcı olmak için parfümlerde ve şampuanlarda yaygın olarak kullanılır. Eczaneden reçetesiz olarak (OTC) satın alınabilir ve fırınlanmış ürünlere ve gıdalara lezzet katmak için bazı versiyonlar kullanılır.

Lavanta Yağının Faydaları 

Lavanta Yağı
  • Kadınların% 75 kadarı çocukluk yıllarında adet öncesi gerginlik (PMT) yaşayacaktır. Semptomların bazıları şişkinlik , ağrı , sinirlilik, duygudurum , endişe ve düşük ruh halini içerir. Aromaterapi ile lavanta  yağının kullanılması PMT ile ilişkili semptomları hafifletdiği gösterilmiştir. Yapmanız gereken tek şey, difüzörünüze lavanta yağı eklemektir ve inhalasyondan sadece 10 dakika sonra, teneffüs ettikten sonra 35 dakikaya kadar süren düşük ruh halini ve karışıklığı azaltabilirsiniz. 
  • Lavanta yağı muhtemelen sakinleştirici veya uyku indükleyici etkileri ile bilinir. Araştırmalar, lavanta esansiyel yağının uyku kalitesini önemli ölçüde artırabildiğini göstermiştir. Yatağınıza yatmadan önce her akşam  birkaç damla lavanta yağı ekleyerek, tatlı bir uyku çekebilirsiniz. 
  • Uyku kalitesini arttırmanın yanı sıra, lavanta da endişe seviyelerini azaltmaya yardımcı olabilir . Lavanta  yağının günlük 15 gün süreyle solunması anksiyete düzeylerini düşürdüğü gösterilmiştir. Bir çalışma, bir diş alımında lavanta yağı kokusunun kullanılmasının, hastaların kaygı durumunu etkili bir şekilde azaltdığını göstermiştir.  
  • Lavanta, kesinlikle sağlıklı bir cildin korunmasında birçok yarar sağlarken , aynı zamanda yeni saç gelişimini de teşvik edebilir. Eğer canlı ve uzun saçlar istiyorsanız, lavanta  teşvik edici bir ajan olarak kullanımını öneren bazı çalışmala bulunmaktadır. Kekik, biberiye ve sedir ağacı da dahil olmak üzere diğer esansiyel yağlarla kombine edildiğinde, saç derisine günlük olarak verildiğinde alopesi areata'da (nokta kellik) saç dökülmesini önemli ölçüde iyileştirdiği gösterilmiştir. 
  • Lavanta yağı, yara iyileşmesinde yardımcı olan bazı harika özelliklere sahiptir. Küçük bir yaraya uygulandığında, küçük yaraların kontraktürü ve doku onarımı sürecini hızlandırmasına yardımcı olarak iyileşmeyi destekleyebilir. 10gm vitamin e krem veya hindistancevizi yağına 4 damla lavanta yağı ekleyebilir ve küçük yaralara uygulayabilirsiniz. 
  • Lavanta esansiyel yağı , hafif ve orta derecede ağrıda etkili bir ağrı kesici yapan anti-inflamatuar ve analjeziktir. Osteoartrit ağrısı, boyun ve sırt ağrısı, dönem ağrısına (dismenore) ve kramplara yardımcı olmak gibi birçok uygulamaya sahiptir. Lavanta yağı kullanılmadan yapılan masajla karşılaştırıldığında diz osteoartritinde ağrıyı hafifletmede daha etkili olduğu görülmüştür. Bir dahaki sefere bir çırpma teli sadece hindistan cevizi ya da jojoba gibi bir baz yağ ile karıştırılmış biraz lavanta yağını sıkıntı duyduğunuz bölgelere sürebilirsiniz.
  • Baş ağrısı hoş olmayan bir sağlık rahatsızlığı olan migrenden kaynaklanabilir.Analjezik, anti-enflamatuar ve anti-anksiyete eylemleri nedeniyle lavanta, ağrının ve baş ağrısının veya migrenin gerginliğinin azaltılmasında yararlı olabilir. Rahatlama, uçucu yağın solunması yoluyla veya şakakların ve boynun ense dahil basınç noktalarında yağın sürülmesiyle bulunabilir. Ek bir soğutma etkisi için topikal uygularken lavanta ve nane yağı ile birleştirin. Asla uçucu yağları doğrudan cildinize uygulamayın, her zaman taşıyıcı yağ kullanın.
  • Saç biti, okullar boyunca yaygın ve can sıkıcı bir çocukluk problemidir. Lavanta yağı, saç biti ele alındığında etkili bir seçenektir ve ayrıca bit istilasının önlenmesine yardımcı olabilir. Çay ağacı yağı ile kombine edildiğinde özellikle iyi çalışır. Hindistan cevizi yağına lavanta ve çay ağacı yağı ekleyin ve yağı saçınıza ve saç diplerine masaj yapın ve 2 saat bekletin. Şampuanı ile yıkayın ve  durulayın ve daha sonra kremi uygulayın. Bir bit tarağı ile bir ve yumurtalarını çıkarın ve ardından saçı normal şekilde durulayın ve kurulayın.  
  • İyi bilinen bir lavanta yağı yararı, antimikrobiyal etkisidir. Yüzyıllar boyunca, bakteriyel ve fungal enfeksiyonlarla mücadeleye yardımcı olmak için topikal olarak kullanılmış ve bu faydayı destekleyen çok sayıda çalışma yapılmıştır. Lavantanın antimikrobiyal aktivitesi, topikal kullanım için karanfil, çay ağacı ve tarçın yağı gibi diğer uçucu bitki yağları ile birleştirildiğinde daha da artmaktadır. 
  • Antiseptik ve antimikrobiyal özellikleri ve cildin iyileşmesine yardımcı olma özelliğinden dolayı lavanta güneş yanığını hafifletmek için mükemmel bir çözümdür . Aloe vera jeline birkaç damla ekleyin ya da bu yanmayı önlemek için hem lavanta hem de nane esansiyel yağlarıyla bir spreyi karıştırın.

Lavanta Yağının Saça Kullanımı

Lavanta yağı saç büyümesi ve saç derisi sorunları için saçlı deriye seyreltilmiş lavanta yağını masaj yapın. Lavanta esansiyel yağını jojoba veya hindistan cevizi yağı gibi bir taşıyıcı yağ ile seyreltebilirsiniz . Uçucu yağ ve taşıyıcı yağı eşit parçalarda karıştırmalısınız.

Bu bir banyo veya duşun ardından yapmak en iyisidir. 5 ile 10 dakika bekletin ve daha sonra durulayın. Maksimum fayda sağlamak istiyorsanız, bir havlu ile sarılmış saçlarınızı bir gecede bırakabilirsiniz. Bu lavantanın sakinleştirici ve hoş kokusunun yanı sıra bazı saç derisi iyileştirici etkileri yaşamanızı sağlar. Haftada bir kere ve günde bir kez masaj yaparsanız yağlar iyi çalışır. 

Lavanta Yağı Sivilce için Kullanımı

Sert tezgah üstü kimyasal bazlı sivilcetedavilerinin aksine, doğal bitkisel bazlı yağlar çok daha iyi ve daha güvenli bir alternatiftir. Doğal bir antimikrobiyal ve anti-inflamatuar lavanta yağı gözenekleri açmak ve sivilcenin neden olduğu iltihaplanmayı azaltmak için doğal bir çözüm olarak kullanılmaktadır. Bunun için aşağıdaki yollar denenebilir.

  • 2 damla lavanta  yağını 1 çay kaşığı karbonat ekleyin . Karışımla birlikte bir pamuk topu kullanın ve etkilenen bölgelere uygulayın.Lavanta yağı antiseptik özelliği akne bakterilerini öldürmeye yardımcı olur. Ayrıca tahriş ve kızarıklığı azaltır. 

Egzama için Lavanta Yağı

Egzama, tüm dünyada milyonlarca insanı etkileyen rahatsız edici bir cilt rahatsızlığıdır.Kuru, pullu, kaşıntılı bir cilt ile karakterizedir ve vücudun bir veya daha fazla kısmını etkileyen, hafif ve ciddi derecede kronik olabilir. İyileştirici taşıyıcı yağlarla harmanlanmış uçucu yağlar, egzama tedavisinde harikalar yaratabilir. Doğal bir antiseptik, anti-fungal ve anti-inflamatuar lavanta yağı, tahriş, kızarıklık ve egzama belirtilerini kontrol etmede yardımcı olabilir. 

  • Çay ağacı yağı ve  lavanta yağının antiseptik özelliklerinin ve  hindistan cevizi yağının anti-inflamatuar ve antibiyotik özelliklerini birleştirerek, tahriş olmuş cildi yatıştırmak için harikalar yaratan güçlü bir iyileştirici karışım yaratabilirsiniz.  Her birinden 2 çay kaşığı ekleyin ve etkilenen alana pamuk topu ile sürün.


Lavanta yağı çok yönlü bir  kullanıma sahiptir. Bu açıdan önemlidir fakat dikkatli kullanımı önemlidir. Yazımız bu açıdan bir kaç örnek ile yol göstermiştir ve umarım yararlı olur. Sağlıklı günler dileriz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Mandala ve Yoga

Mandala, Sanskritçe ‘daire’ şeklinde tercüme edilebilir. Hinduizm ve Budizm’de bütünlüğü temsil eden manevi ve ritüel bir semboldür. Bu gra...