21 Ekim 2018 Pazar

Kayısı Çekirdeği Yağı

Oldukça severek yediğimiz kayısı meyvelerinden elde edilen kayısı çekirdeği yağı hem sağlık açısından hem de cilt ve saç bakımı gibi kozmetik açıdan son derece etkili bir içerik olarak karşımıza çıkmaktadır. Günümüzde kullanımı da artan bu yağımız hakkında bilgiler vermekte bize düşmektedir. Makalemizde kayısı çekirdeği yağı hakkında sizlere bilgiler verilecektir. İyi okumalar dileriz.

Kayısı Çekirdeği Yağı Nasıl Elde Edilir ? 

Kayısı çekirdeği yağı kayısı (Prunus armeniaca) tohumlarından elde edilir. Kayısıların Ermenistan'a özgü olmasına rağmen,  Çin menşeli olabilir.Bu lezzetli meyveleri yedikten sonra tohumlar bu hafif yağı yapmak için kullanılır.Meyve, Akdeniz ve Orta Asya'da yaygın olarak yetiştirilmektedir. En büyük kayısı üreticisi Türkiye'dir. Kayısı çekirdeği yüksek oranda yağ içerir. Bu tohumun eski zamanlardan beri yağı çıkarmak için kullanılmış olması oldukça olasıdır. Kayısı çekirdeği yağı, tümör ve ülserlerin tedavisinde kullanılan TCM (Geleneksel Çin tıbbı) 'ında belirtilmiştir.  Kayısı çekirdeği yağı, çok hafif olduğu ve cildin yumuşak olmasını sağladığı için bir masaj yağı olarak kullanım için harikadır. Kayısı çekirdekleri kendileri oldukça sağlıklıdır ve kanser de dahil olmak üzere bir takım sağlık koşulları için son derece faydalıdır. Kayısı çekirdeği yağı badem yağına oldukça benzer ve uygulamaları da benzerlik göstermektedir.  Bu yağın, tatlılar ve diğer tarifler için mükemmel bir bileşen olmasını sağlayan derin, lezzetli bir tadı vardır.


Kayısı Çekirdeği Yağı İçeriği

Kayısı Çekirdeği Yağı
Kayısı çekirdeği yağı esas olarak oleik asit (% 60) ve linoleik asit (% 30) içeren doymamış yağ asitlerinden oluşur. Kayısı çekirdeği yağı diğer bileşenleri şunlardır:

  • Palmitik asit
  • Palmitoleik asit
  • Stearik asit
  • A vitamini
  • C vitamini
  • E vitamini
  • K vitamini

Kayısı Çekirdeği Yağı Faydaları 

Kayısı çekirdeği yağı, çeşitli kişisel kullanımlar ve birçok ev ilaçları için kullanılabilir. Ayrıca kanıtlanmamış olmasına rağmen, kanser tedavisi için alternatif tıpta kullanılmaktadır. Diğer faydaları arasında aşağıdakiler bulunmaktadır. 

Kayısı çekirdeği yağı tüketimi kalp ve kardiyovasküler sistem için daha sağlıklı olabilir. Bu yağ sıçanlarda miyokard enfarktüsü (kalp krizi) riskini azaltma kabiliyetini göstermiştir ve muhtemelen insanlarda aynı işlevi gerçekleştirebilir. Bir yemekte kayısı yağı, salata sosu olarak kullanılabilir ve bu yağın tadıyla  bazı tarifleri pişirmek için ideal olarak kullanılabilir.


Cilt için Kayısı Çekirdeği Yağı 

Kayısı çekirdeği yağı hassas ciltli insanlar için iyidir. Cilt için tahriş edici ve yatıştırıcı değildir. Hafiftir ve cildi yumuşak ve pürüzsüz hale getirir. Kayısı çekirdeği yağı cildin derinliklerine işler. Cilt üzerinde hızla yayıldığı için cilde uygulamak kolaydır. Tahriş olmuş cildi rahatlatır. Kayısı çekirdeği yağı ile yapılan bir masaj kuru, kavrulmuş ciltler için iyidir. Nemi cilde yaymak adına  duş aldıktan sonra kullanabilirsiniz. Hafif olduğu için çok yağlı hissetmezsiniz. Cilde emildiğinde, uzun süre nemlendirme sağlar. Kayısı çekirdeği yağı, masaj için en iyi taşıyıcı yağlardan biridir. Cilde güzel bir şekilde nüfuz eder ve aynı zamanda uçucu yağların ve diğer bitkisel ajanların dağıtımını geliştirir. Bu yağ aynı zamanda otlar ile aşılamak ve özlerini emmek için de iyidir. Bir yağ gerektiren çeşitli masajlar için kullanılabilir. 

Saç için Kayısı Çekirdeği Yağı 

Saç bakımı için dünya çapında birçok insan tarafından sevilmektedir. Saç şaftlarına uygulandığında, saçı düzeltir. Bunlar organik kayısı yağının saça sağladığı sağlık yararlarıdır.

  • İçerdiği besinler, özellikle de E Vitamini sayesinde saç büyümesini teşvik eder.
  • Kuru kafa derisi sorunlarını azaltır.
  • Herhangi bir yağlama olmadan muhteşem parlak saçlar elde etmenize yardımcı olur.
  • Sıcak yağ tedavisi olarak kullanıldığında, saçı koşullandırır ve besler.
  • Saçları yumuşatır, böylece daha kolay yönetilebilir ve kolayca taranırlar.

Göz Altı Kremi olarak Kayısı Çekirdeği Yağı

Kayısı çekirdeği yağı, göz cildinin altında iyileşmek için badem yağı gibi uygulanabilir. Koyu halkaları, şişlikleri geçirmeye ve bu bölgedeki cildi güçlendirmeye yardımcı olur. Kayısı çekirdeği yağı düzenli olarak uygulandığında, göz çevresindeki ince çizgilerin ve kırışıklıkların görünümünü azaltabilir.

Yüz Bakımı için Kayısı Çekirdeği Yağı 

Kayısı çekirdeği yağı, özellikle diğer ağır yağlara kıyasla güzel bir yüz yağıdır. Cilt tonunu iyileştirmeye yardımcı olur, cildi besler ve kırışıklıklar, çizgiler ve lekeler gibi yaşlanma belirtilerinin görünümünü azaltır. Ancak, bu yağ sivilceden muzdarip veya sivilceye eğilimli kişiler tarafından kaçınılmalıdır. Bunun nedeni  komedojenik olmasıdır. Bu, yağın hafif komedojenik olduğu ve deri gözeneklerini tıkayabileceği anlamına gelir. Bu sivilce kesintileri ve siyah noktalara neden olabilir.



Çok amaçlı olan bu yağımızın kullanırken dikkat etmeniz gerekir. Ayrıca yağımızı %100 doğal aldığınıza emin olmalısınız. Yukarıdaki yazımız umarım işinize yaramıştır. Ayrıca aşağıdaki yazılarımıza da bakabilirsiniz.Sağlıklı günler dileriz. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sağlıklı Kilo Alma

Günümüzde herkes sonuç olarak zayıflamaya çalışmamaktadır.Bazı bireyler kilo alamamaktan yakınmaktadır. Fakat kilo almaya çalışırken özelli...