12 Ekim 2018 Cuma

Cilt için Jojoba Yağı

Jojoba yağı cilt için son derece faydalı olan bir bitkisel yağ olarak geçmişten günümüze kullanılmaktadır. Günümüzde ayrıca fazlasıyla popüler olan bu yağımızın faydaları ve kullanımına ilişkin bilgiler yazımızda mevcuttur.  Eğer kimyasal ürünlerden bıktıysanız ve doğal bir cilt bakımı yapmak isterseniz, yazımızı okuyarak jojoba yağı hakkında bilgi edinebilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

Jojoba Yağı

Jojoba bitkisi Kuzey Amerika'da yetişen doyurucu, çok yıllık bir bitkidir.  Sert iklim koşullarında hayatta kalmasının yanı sıra ciddi faydaları olan bir bitki olarak karşımıza çıkmaktadır Jojoba bitkisinin somunu bir yağ haline getirilebilir. Jojoba yağı, diğer esans yağları ile karıştırmak için taşıyıcı yağ olarak kullanılacak kadar yumuşak ve hafif bir yağdır. Bu özelliği onun tek başına kullanımı kolaylaştırmaktadır.

Cilt için Jojoba Yağı
vBirçok kişi, cilt bakımı rutinlerinin bir parçası olarak jojoba yağı kullanır. Bunun için oldukça çok neden öne sürülebilir. Sivilce, kuru cilt ve sayısız diğer cilt rahatsızlıkları için bir çözüm olarak saf jojoba yağının kullanımının faydalı olduğunu belirten  birçok kanıt vardır.  Cildiniz için jojoba yağı kullanmanın yararları hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.





Jojoba Yağı Cilde Faydaları

Jojoba yağı, Çin ile hiçbir ilgisi olmayan Simmondsia chinensis isimli bilimsel bir ismiyle, yerli bir Amerikan çalısının somunundan alınan sıvı bir balmumudur. Bu çalı ağacı, Amerika Birleşik Devletleri'nde, çoğunlukla Güneybatı eyaletlerinin kurak bölgelerinde hala yetişmektedir. Jojoba somunu,  kabileleri tarafından eskiden beri, ' Hohowi' den gelen ortak adı ve O'odham somunun adıdır. Cilt ve saç bakımı için bir somun macunu ve acil durumlarda hayatta kalma gıdaları olarak bütün fındıkları kullandılar. 

Jojoba yağı, diğer bitkisel yağların çoğundan farklı olarak, cilt bezlerimiz tarafından üretilen bir balmumu olan sebum'u andırır, dolayısıyla doğal bir cilt kremi olarak hareket edebilir. Cilt losyonları ve kremleri üretiminde neredeyse hayvansal yağların yerini almıştır. 

Jojoba yağı, ham formda hafif bir renk kokusu ve açık altın rengine sahiptir, ancak rafine edilmiş yağ tamamen kokusuzdur, kozmetik ve iyileştirici amaçlar için kullanıldığında herhangi bir parfüm maddesi ihtiyacını ortadan kaldırır. Aynı zamanda, birkaç esansiyel yağlar için iyi bir taşıyıcı yağdır.

Jojoba balmumu çok düşük bir erime noktasına sahip olduğundan, pratik olarak sıvı halde kalır ve seyreltilmeden doğrudan kullanılabilir.  

Cilt Nemlendiricisi Olarak Jojoba Yağı 

Sabunlar ve diğer pek çok cilt temizleme maddesi, cilt bezlerinin cildi yağlamak ve kurumaya karşı korumak için ürettiği sebumu ciltten çıkarır. Yüzümüzü ve ellerimizi her yıkadığımız zaman, düz suyla bile, toz ve kireçle birlikte koruyucu bir sebum tabakasını kaldırıyoruz. Kışın soğuk ve kuru hava ve klimalı iç mekanlar  cildimizin daha hızlı bir şekilde kurumasını neden olmaktadır.

Kuru cilt, deriye giriş noktalarını sürekli olarak arayan dermatit ve mikroplara neden olan irritanlara karşı hassastır. Cildinizi nemlendirerek ve ortamın kuruma etkilerinden koruyarak, temel cilt bakımınızı oluşturabilirsiniz. Mumsu bir madde olan Jojoba yağı, nemi kapatıp, dış etkenlere karşı etkili bir bariyer oluşturabilir. Ciltte sebasöz bezlerin salgılanmasına bu kadar yapısal olarak yakındır ve kolayca kabul edilir ve tolere edilir.

Avucunuzun arasına birkaç damla jojoba yağı sürdürebilir ve her defasında yüzünüzü yıkadıktan sonra yüzünüze ve diğer açıkta kalan kısımlarda uygulayabilirsiniz. Daha derin bir nemlendirme etkisi için, bir kaşık Jojoba yağı ısıtın ve yüzünüzü yatmadan önce yıkayın ve bir gece nemlendiricisi olarak kullanın. Saf Jojoba yağı, cilde tamamen emilir ve yumuşak ve pürüzsüz hissetmenizi sağlar.

Yağlı Ciltler için Jojoba Yağı

Yağlı cilt, ciltte aşırı aktif yağ bezlerinin bir sonucudur, yüz ve saç derisinde daha sık bulunur. Yağlı ciltler, çevreden gelen tozları hızla toplayabilir ve sık sık yıkanma durumu ile sizi karşı karşıya bırakabilir. Sadece çirkin görünmekle kalmaz, aynı zamanda sizi rahatsız eder. Ayrıca seboreik dermatit, sivilce ve kepek gibi birçok cilt probleminin başlangıç ​​noktası olabilir.

Yağlı saç derisi tarafından rahatsız iseniz ya da parlak alnınızı ve burnunuzu makyaj katmanları altında maskelemek için çok uğraşırsanız, etkilenen yüzeylere Jojoba yağını ovmak harika sonuçlar verecektir. Bu yağı ya da herhangi bir yağın yağlı ciltler üzerinde kullanması mantıklı değildir, ancak şaşırtıcı bir şekilde Jojoba yağı yağlanmayı azaltmaya yardımcı olabilir. Bu sebum üretimini dengeler. 

Cilt, sıvı balmumunun koruyucu tabakası tarafından iyice nemlendiğinde, sebasöz bezler, sebum üretimini düzenleyerek aşağıya doğru tepki gösterir. Jojoba yağı da seboreik dermatit karşı koyabilecek bir anti-inflamatuar etkiye sahiptir. Katkı maddeleri ters etki yaratabildiğinden, saf yağ kullandığınızdan emin olun.

Sivilceler için Jojoba Yağı

Sivilce, ergenlikle ilişkili hormonal değişikliklere bağlı olarak, artan sebase bez etkinliğinden kaynaklanan yaygın bir adolesan problemidir. Bununla birlikte, problem çoğu durumda yetişkinliğe kadar devam edebilir.

Aşırı sebum üretimi, sorunun sadece başlangıç ​​noktasıdır. Sivilce, saç foliküllerinin ilk önce bir beyaz ya da siyah nokta olarak görülebilen bir komedon oluşturan sebum, keratin ve diğer hücre döküntülerinin birikmesiyle gelişir. Genellikle Propionibakterium yanı sıra , cildin iltihaplı reaksiyonları ile bakteriyel enfeksiyonlar tarafından meydana gelmektedir.

Jojoba yağı, sivilce oluşumuna karşı koymak için çeşitli şekillerde çalışır. İlk olarak, derin bir temizleyici olarak davranır. Bir sıvı olmak, saç folikülüne derin nüfuz edebilir; sebum tortularını çözebilir ve komedonun dislodge olmasına yardımcı olarak tıkanıklığı temizler.

İkincisi, Jojoba yağı saç folikülünde bakteriyel büyümeyi kontrol etmeye yardımcı olan antibakteriyel özelliklere sahiptir. Tahriş olmuş bir cildi yatıştırır, anti-enflamatuar bir ajan gibi davranır. Düzenli kullanıldığında, Jojoba yağı sivilce kontrol edebilir. Yağda bulunan vitamin A ve vitamin E de bunun bir rolü olabilir. Jojoba yağı, daha yüksek konsantrasyonlarda bazı toksik etkileri olduğu bilinen çay ağacı yağına karşı daha güvenli olduğunu iddia edenler vardır.  

El ve Ayak Cildi için Jojoba Yağı

Ellerimiz ve ayaklarımız en çok çalışan vücut parçaları arasındadır. Fakat elin avuçlarının ve ayak tabanlarının, cildi vücudun başka bir yerinde yumuşak ve esnek tutan sebase bezleri yoktur. Kuru havalar bu yüzden bu alanlara zarar verebilir ve kuru bir cilt bırakabilir.  Kuru ayaklar kış aylarında ve sıcak yaz aylarında sık görülür. Yaşlanma, diyabet ve tiroid hastalıkları insanları eller ve ayakları kurumaya daha eğilimlidir.  Özellikle grip mevsiminde sabun ve diğer kimyasal temizleyicilerle sık sık yıkamak da kuru ellerle sonuçlanır.

Jojoba yağını el ve ayaklara uygulamak onları yumuşak ve pürüzsüz hale getirebilir. Maksimum nemlendirici etkiyi elde etmek için ellerinizi ve ayaklarınızı 5 ile 10 dakika boyunca ılık suda ıslatın ve yağda masaj yapmadan önce bir havluyla kurutun. Nemi tutan ve cilde pürüzsüz bir his veren ince bir mumsu tabaka oluşturacaktır. Sertleşmiş alanlar varsa , ayakları kurutmadan önce bunları nazikçe bir pomza taşıyla ovun . Düzenli uygulama çatlaklarda gelişen bakteriyel enfeksiyonları önleyebilir ve bunları yavaş yavaş iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Egzama ve Sedef için Jojoba Yağı

Egzama, yaygın olarak kullanılan  sabunlarda bulunan kimyasallar dahil olmak üzere cildin çeşitli irritanlara karşı alerjik bir reaksiyon durumudur. Sedef hastalığı cilt üzerinde ölü hücrelerin birikmesine neden olan  ve inflamasyona neden olan bir otoimmün durumdur. Her iki durum da sekonder bakteriyel ve fungal enfeksiyonlara eğilimli kuru, kaşıntılı yamalar ile karakterizedir. Jojoba yağının bu şartlarda insanlara önemli ölçüde rahatlamada etkili olduğu bulunmuştur.

Jojoba yağı, nemlendirici özellikleri  kaşıntı ve kuruluk hissi durumlarına karşı koruma sağlar. Aynı zamanda, cilt üzerinde koruyucu bir tabaka oluşturur ve ekzema durumunda avantaj sağlayan dış irritanlara bir bariyer oluşturur. Deri iltihabı, yağın iltihap önleyici özelliği ile azalır.

Ayrıca antibakteriyel ve antifungal özellikleri ile ekstra koruma sağlamanın yanı sıra, iltihaplı ve çatlamış cilde mikropların girişini önleyerek ikincil enfeksiyon riskini de azaltabilir.  

Güneş Yanığına Karşı Jojoba Yağı

Tatile gittiğinizde güneş koruyucu uygulayabilirsiniz, ancak güneş yanığı sadece yaz tatiline özel değildir. Çektiğiniz her defasında cildinizin kırmızıya döndüğünü tespit ederseniz, UV ışınlarına maruz kalındığında ciltte hasara neden olur.

Bu iltihap, etkilenen alan üzerinde Jojoba yağı uygulanarak rahatlatılabilirsiniz. Jojoba yağındaki vitamin E ve B kompleksi vitaminleri hasar kontrolü ve cilt onarımında yardımcı olur. Bu mumsu maddenin koruyucu tabakasının altında, cilt yeniden canlandırabilir ve normalleşebilir.


Bitkisel yağlar her zaman cilt bakım rutinimizde yardımımıza koşmuştur. Bu yağlar arasında aşağıdaki yazılarımızda ayrıca size yardımcı olabilir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yoga ve Sağlık

Yoga her şeyden önce bir yaşam tarzıdır. Bundan 5000 yıl önceye dayanan bir yaşam felsefesidir. Günümüzde de Hint coğrafyası kaynaklı dünya ...