
Saçlarınızın nasıl uzayacağını bilmek için saçlarınız hakkında bilgi sahibi olmanız saçın temellerini bilmeniz ve saç bakımınızı bu bilgiye göre yapmanız gerekiyor. Saçın yapısı hakkında ve saçın bakımı hakkında hazırladığımız yazımızın sizlere bu açıdan yararlı olmasını umuyoruz. İyi okumalar.
Saçın Yapısı
Saçınız aslında ölüdür. Bunda sorun yok, çünkü öyle olması gerekiyor. Saç folikülleri – en azından kelleşen insanlarda DHT tarafından küçültülüp öldürülmeden önce -canlı olmakla birlikte, saçın kendisi foliküllerden çıkan ölü hücrelerden oluşur. Saç folikülleri, derinin hemen altında bulunan canlı, bölünen hücrelerden oluşan ufak ceplerdir. Saç folikülleri onlara ulaşan kan damarları ve foliküllerin içindeki yağ bezleri tarafından beslenirler. Bu yağ bezleri saçınızın parlamasını sağlamaktadır. Saç keratin denilen ve aynı anda saçı sertleştiren bir proteinden meydana gelmektedir. Proteinlerin sentezi çok fazla enerji yatırımı gerektirir. Bir kişi hastalandığında ya da kötü beslendiğinde saç uzaması durur hatta saçlar dökülebilir. Bundan kaynaklı protein alımı ve genel beslenme çok önemlidir. Keratin aynı zamanda tırnakları da sertleştiren proteindir; bu nedenle tırnaklar da hastalıktan etkilenebilir.
Saç Katmanları
Her bir saç teli üç katmandan oluşur: dış katmana kütikül, ortadakine korteks ve iç tabakaya medulla denir.
- Kütikül incedir ve rengi yoktur. Görevi, daha kalın olan ve saça rengini veren melanin pigmentini barındıran korteksi korumaktır. Sadece iki çeşit melanin vardır: Eumelanin, saçta bu pigmentten ne kadar bulunduğuna bağlı olarak saça siyah ya da kahverengi renklerini verir. Pheomelanin ise saçı kızıl yapar. Sarı saçta melanin az bulunmaktadır. Melanin melanositler tarafından üretilir. Melanositler, melanini yaratan tirozinaz enzimlerinin yok olması sebebiyle saçın rengini korumaya yetecek kadar melanin üretemez hale geldiklerinde, saç önce gri olur, sonra da beyazlaşır. Sadece yaş değil, stres ve fiziksel hastalıklar da saçlarada beyazlamaya neden olabilir.
- Korteks saçın şeklini belirleyen yapıdır. Saçın düz, dalgalı ya da kıvırcık olup olmadığını belirler. Düz saçlarda korteks silindirik, kıvırcık saçlarda ise ovaldir. Bu şekillerdeki hafif farklılıklar, saçın düzlük, dalgalılık ve kıvırcıklık derecesini belirler.
- Saç telinin en iç katmanı olan medulla, ışığı yansıtır ve saça renk tonlarını verir.
Saç Uzaması
Ortalama bir kafada 100.000 saç folikülü vardır. Bu saç folikülleri farklı farklı uzarlar. Saç normalde ayda yaklaşık bir buçuk santim uzar. Her tel yaklaşık iki yıl boyunca bu hızda uzar. Bir süre dinlenir ve sonra, kafa derinizin yüzeyine çıkmakta olan bir saç telinin yerini almasına izin vermek üzere dökülür. Herhangi bir anda saçlarınızın yüzde 90′ı uzama aşamasındadır.
Saç uzama döngüsü içerisinde saçlardaki saç teli kayıpları günde ortalama 100 tel olabilir. Erkek tipi kelliğiniz ya da başka bir kellik durumunuz yoksa, tarağınızda, banyonun zemininde, küvette ya da başka bir yerde saç bulmanız tamamen normaldir.
Normalde saçlar dökülür ve kafanızın her yerinde bulunan saç foliküllerinden değişik zamanlarda çıkan saçlar, dökülen saçların yerini alır. Doğal döngü içerisinde saç kayıpları anlaşılmaz ve saçlarda açıklık meydana gelmez. Bir dönemin sonunda sadece ön, yan, üst ya da tepede bulunan saçlarınızı kaybetmezsiniz; başınızın her yanındaki saçlar farklı zamanlarda dökülmektedir.
Erkek tipi kellikte bile, saçlarınızın sadece yüzde 30-40′ım kaybetmektesinizdir. Saç kaybının daha çokmuş gibi görünmesinin sebebi, kaybın çoğunun başınızın alın ve üst kısmında meydana gelmesindendir.
Hormonların Saça Etkisi
Hormanların saça etkisi oldukça fazladır. Hormanlar sadece erkek tipi saç kaybına neden olmaz. Hormonal değişiklikler saçı daha yağlı yapabilir: yüksek hormon seviyeleri, saç foliküllerindeki yağ bezlerinde daha fazla yağ oluşturur.
Kadınlarda, gebelikteki ciddi boyutlardaki hormonal değişiklikler saçın daha yağlı olmasına sebep olabilir; hatta kıvırcık saçların düzleşmesine yol açabilir. Bazen kıvırcıklıktaki değişim kalıcıdır.
Gebelikten sonra ve menopoz sırasında hormon seviyelerindeki düşüş, hafif saç kaybına sebep olabilir. Gebelik döneminin sona ermesi için hormonal etkiler normale döner ve saçtaki hormonal sebeplerdeki değişimler durur. Menopoz sırasında, eksilen hormonlarını tamamlayan veya düşük hormon seviyelerini doğal yöntemlerle ya da sentetik östrojen ve progesteron ilaçlan alarak yükselten kadınlar, saç hacimlerini artırabilirler.Doğum kontrol hapı alan kadınlar da, saçlarında buna benzer hormon kaynaklı değişimler yaşayabilirler.
Saç Bakımı
Şekil verme adına saçımıza yaptığımız işlemlerin çoğu saçlara zarar veren kimyasallar içermektedir. Saç, aşırı veya sert fırçalanmaktan, güneş, rüzgar ve klora maruz kalmaktan ve hatta yıkamaktan kaynaklı yıpranmaktadır. Saçınızı nasıl yıkadığınız , taradığınız ya da fırçaladığınız, saç sağlığı açısından önemlidir. Saçınızı tararken kafa derisinden başlayın ve foliküllerdeki yağın her bir tel boyunca tamamen dağıtıldığından emin olun. Ters yöne taramak ya da saçı didiklemek saça zarar verebilir ve ihtiyacı olan ve düzenli tarama ile dağılan yağı almasına engel olur.
Ayrık uçlar, zarar görmüş tellerin ortasında ya da daha yaşlı tellerin uçlarında görülebilir. Kırık uçları gidermek ve saçlarınızın daha güzel görünmesini sağlamak için gereklidir. Saç spreyleri, jöleler, köpükler ve diğer şekil verme ürünleri, genellikle alkol ve başka kimyasallar içerdikleri için saçınızı kurutabilir ve zarar verebilirler. Doğal bileşenlerden oluşan ürünler saçınız için daha sağlıklıdır.
Saç kremleri saçları nemlendirir ve protein kaybını engeller. Kremler saçı, fırçalama ve şekil verme sırasında kırılma ihtimalini azaltacak biçimde yumuşak ve esnek bir hale getirerek korur ve güçlendirir. Sıcak yağ bakımları saçı kaplayarak daha yumuşak ve parlak hale getirirler, ama onu nemlendirmezler.
Nem, sağlıklı saçın temelidir Saçlarınızı yıkadıktan sonra nemlendirmeniz oldukça önemlidir. Ayrıca saçlarınızı dış etkenlerden korumak için gereklidir. Saçınız kısa ve yağlı ise, onu her gün şampuanla yıkayın. Daha uzun ve normal ya da kuru ise onu iki günde bir yıkayabilirsiniz. Şampuandan sonra daima saç krem kullanın.
Saçı dalgalı ya da kıvırcık yapan permalar ve saçı düzleştirici işlemler, saç tellerindeki belli moleküler bağları çözen ve sonra onları değişik bir düzenlemeyle tekrar bağlayan bazı kimyasallar kullanarak etkili olurlar. Bu kimyasallar sadece saça zarar vermekle kalmaz, doğru bir şekilde kullanılmaz ya da çok sık kullanılırlarsa saçın dökülmesine sebep olurlar bundan kaynallı saçlarınıza bu tür işlemler uygulamamalısınız.
Yazımızı okuduğunuz için teşekkür eder,sağlıklı günler dileriz.
Yazımızı okuduğunuz için teşekkür eder,sağlıklı günler dileriz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönderme