
Bir çok etkenden kaynaklanan mide yıkama durumunun daha detaylı anlaşılması için mide yıkamanın nedenlerinden ve mide yıkamasının nasıl yapıldığından bahsedeceğiz. İyi okumalar dileriz.
Mide Yıkama Nedenleri
Mide yıkanmasının yapılması için bazı nedenlerin olması gerekmektedir. Sağlıklı kişilere mide yıkaması yapılmaz. Aşağıda mide yıkanmasının nedenleri yer almaktadır. Bunlar;
- Zehirlenmelerde özellikle gıda zehirlenmelerinde mide yıkanmaktadır.
- Müzmin mide iltihabından mide tedavi amaçlı yıkanmaktadır.
- Midede bulunan katı, sıvı ve gaz halindeki maddelerin mideden çok zor ve geç boşalması veya midede kokuşmanın meydana gelmesi mideyi mekanik olarak genişletir. Bu gibi durumlarda ve midede asit birikmesinden kaynaklı durumlarda mide yıkanmaktadır.
- Ameliyatlar’dan bir gün sonra, mide muhteviyatı boşalmamışsa bir sonda ile mideyi boşaltıp yıkamak lazımdır.
- Devamlı kusma ve mide bulantısı durumlarında mide yıkanmaktadır.
Midenin boşaltılması ve yıkanması için yumuşak ve bükülebilen, takriben 1,5 metre uzunluğunda Ve 8-12 milimetre çapında kauçuktan tüpler veya borular kullanılır. Borular dayanıklıdır ve yutaktan geçerken kıvrılırsa içi kapanmaz.. Borunun uç kısmında delikler vardır ve ucunda huni şeklinde kap vardır. Tüpün mideye sokulan ucundan itibaren 50 santimetrelik yerince bir işaret vardır ki bu işaret dişler hizasına gelince tüpün ucunun midede olduğu anlaşılır.
Zeki ve kabiliyetli insanlar mide sondasını kendi kendilerin, yutabilirler. Mide tüpünü buz. üzerine koyarak soğutursak mideye sokulması daha kolay olur. Hastada takma diş varsa çıkarılır. Boru mideye yavaş yavaş sokulur ve işaretli alana gelince bırakılır. Tüp, mideye vasıl olduktan sonra huniye su konur ve bu su kolaylıkla mideye iner. Mideye yeterli su verildikten sonra hortumun ucu baş aşağı eğrilir. Bu sırada mideden yemek vs. ile karışık suyun huniye geri geldiği görülür. Bu esnada hastalar ekseriya kusmak isterler ve bu suretle midenin içindekiler dışarı atılır. Huni dolduğu vakit bu maddeler ayrı bir kaba alınırlar.
Hasta mide yıkanma işlemi yapılırken oturur ve elbiselerini muhafaza için önü ne bir havlu bağlanır. Hastanın başı öne eğik olmalı, doktor veya hasta bakıcı, hastanın önünde durmalıdır. Doktor sondayı sağ eliyle yazı kalemi gibi tutar ve hasta ağzını açtıktan sonra, doktor sol elinin işaret parmağı ile hastanın dilini bastırarak sağ eliyle de sondayı, bu işaret parmağı boyunca yutaktan içeri sokar. Bu hasta zaten kusar ve içerisindekileri çıkartır. Hastaya derin soluk alması söylenerek midesi yıkanmaya başlanır. Bazı hastalarda kusma arzu sunu önlemek için, mide yıkanmasından 15 dk önce hastaya ilaç verilmektedir. Mide yıkanmasının her seferinde kullanılacak suyun- miktarı 500 gramı geçmemelidir, Fakat bir mide yıkanmasının tam olarak neticelenebilmesi için duruma göre 4-5 litre su lazımdır. Bu su ya adi su veya litresinde 3-4 gram (Bikarbonat ) bulunan sudur.
Yukarıdaki bilgiler ışığında korkulacak bir şey olmadığını ve eğer zehirlenme durumu ile karşılaşırsanız mutlaka hastaneye gitmeniz gerektiğini unutmayınız. Sağlıkcakla kalın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönderme