
Mikrobiyal dental plak hakkında hazırladığımız bu yazımızda sizlere diş plağından da bahsedeceğiz. Yazımızın diş sağlığınızda yararlı olması ve ön bilgi olması dileğiyle iyi okumalar dileriz.
Diş Plağı Nedir
''Diş plağı; diş etrafındaki yumuşak dokuya, diş yüzeyine, dolgu ve protezlere sıkıca yapışan mikrop kümesine verilen addır. Tükürük akımı, dil, dudak ve yanak hareketleri ile mekanik olarak temizlenemeyen bölgelerde oluşan ve bütün bir yapı arz eden diş plağı; tükürük glikoproteinleri ile hücre ve hücre dışı mikrop ürünlerinden meydana gelen organik bir yapıdan oluşur.'' ( kaynak: http://www.saglikmutluluk.net/dis-plagi/)
Mikrobiyal Dental Plak Nedir
Mikrobiyal Dental Plağın Dişlere Etkileri Nelerdir
Diş yüzeyinde dişlerimize kayganlık veren, fırçaladıktan hemen sonra, tükürüğümüz sayesinde dişimize yapışan fizyolojik bir tabaka vardır. Yemek artıkları ve mikroplar bu kaygan tabakaya yapışmaktadırlar. Bu misafirler başlangıçta çok zararlı değildir, tutunmaları da normaldir.
Fakat vücudumuzun her yerinde olduğu gibi ağzımızda da mikroplar vardır. Gıda artıklarıyla özellikle karbonhidratlarla mikroplar birbirlerini çok sever ve hemen kaynaşarak mikrop plağını oluştururlar. Ardından mikroplar hızla çoğalır ve dişlerinizi fırçalamazsanız dişlerinize zarar vermeye başlar. Daha da ilerleyen aşamalarda dişleriniz çürümesine neden olabilmektedir. Ayrıca diş eti hastalıklarına ve diş eti kanamalarına da neden olurlar.
Mikrobiyal dental plaktan ağız gargaraları ile kurtulmak mümkün değildir. Ağız gargaraları sadece nefesini tazelemek için bazı bakterileri öldürür. Dişlerdeki yapışkan plağa yapışmış olan bakterileri dişlerinizi fırçalamadan kurtulamazsınız.
Bundan kaynaklı sağlıklı dişlere kavuşmak için ;
Dişlerimizi yemekten sonra mutlaka fırçalanması gerekir. Aksi taktirde, dişlerimizin arasında olan artıklar başımızın belası olur. Bu yemek ve yiyecek artıkları dişlerimizde mikroba neden olmaktadır. Mikrop ileri derece gittiği taktirde ağrıya ve daha sonrasında, mikrop nedeni ile şişliğe yol açacaktır. Bu gibi durumlarda, dişlerimizi mutlaka diş hekimlerine kontrol ettirmeliyiz.
Yazımızı okuduğunuz için teşekkür eder, sağlıklı günler dileriz.
Yazımızı okuduğunuz için teşekkür eder, sağlıklı günler dileriz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder