
İlaç şekiller ve ilaç çeşitleri hakkında hazırladığımız yazımızda ağızdan yani oral yolla verilen ilaçlardan, parenteral yolla verilen ilaçlardan ve lokal yollarla verilen ilaçlardan bahsedeceğiz. Yazımızın bilgi açısından yararlı olması dileğiyle iyi okumalar dileriz.
İlaç Şekilleri ve İlaç Çeşitleri
Bazen basit bir bilgi bizler için çok değerli olabilir. Şimdi anlatılacak konuda tam da bununla ilgili. Araştırmaların gösterdiği üzere bazı insanlar hala yanlış ilaç kullanımı sebebiyle birçok hastalığa maruz kalabilmektedir. Bu yüzden ilaç türleri ve nasıl kullanıldıkları hakkında ön bilgi vermemiz sizin için yararlı olacaktır. İlaçlar hücreler üzerinde meydana getirdiği tesir ile hastalıklardan kurtulmamıza yardımcı olmaktadır fakat dikkatli ve doğru oranda kullanılmalıdır.Ağızdan Verilen İlaç Şekilleri
Tablet: Toz şeklindeki ilaçların özel makinelerde sıkıştırılmaları ile elde edilen preparasyonlardır. Kolaylıkla ikiye bölünebilirler. Aspirin, vermidon gibi ilaçlar bu ilaçlara örnektir.
Draje: İçindeki öz madde acı olduğu için üzeri renkli ve bazen tatlandırılmış bir madde ile kapatılmıştır.Kolaylıkla yutulabilmesi için kaygan bir yapısı vardır.Vitamin drajeleri, optalidon gibi.
Kapsül: İç içe geçmiş jelatin yapıda iki silindir şeklindedir. Genellikle ince bağırsaklarda çözünmektedir. Antbiyotikler kapsüllere örnektir.
Kaşe (Güllaç): İç içe geçmiş nişasta yapısında iki kapakçıktan meydana gelmiştir. İçinde toz şeklinde öz maddesi vardır.
Kullanılan İlaç Çeşitleri
Pastil: Etkili maddesi sublingual yolla ve ağız mukozasında emilen ilaçlardır. Genellikle tablet yapısında hazırlanırlar.
Toz ilaçlar: Etkili maddesi toz haline getirilmiş bazen kaşıkla alınmak üzere kutularda, bazen belli miktarda ufak paketlere dağıtılarak hazırlanmış ilaç türleridir.
Granül: Etkili madde kristalleri birbirine yapışmış, irice taneler halinde şekil almış ve genellikle kaşıkla alınmak üzere hazırlanmış ilaçlardır.
Damla: Etkili maddesi çözelti veya süspansiyon şeklinde ufak hacimli şişelerde hazırlanmış ilaç türleridir. Göz, burun, kulak damlaları için kullanılan ilaçlardır.
Şurup: Etkili maddesi suda veya alkolde çözülmüş, içerisine tatlandırıcı ve güzel koku veren maddeler eklenmiş sıvı ilaçlardır. Suda çözünenlere solüsyon, alkolde çözünenlere posiyon denir. Etkili maddesi çözünmeden asılı tanecikler halinde kalan ilaçlara süspansiyon denir. Şuruplar içerisinde ölçek kaşıkları mevcuttur ve bu kaşıklar ile şurup içilir. Öksürük ve antibiyotik şurupları gibi.
Parenteral Yolla Verilen ilaçlar Şekilleri
Ampul: Steril olarak hazırlanmış tek dozluk cam ampullerde korunan ilaçlardır. Novalgine ampul gibi ilaçlar bu ilaçlara örnektir.
Flakon: Tek veya birkaç dozluk küçük şişelerde bulunur. Örneğin; insülin ve aşı flakonları gibi. Bazı flakonlarda etkili madde toz halinde bulunur. Bunların içine serum fizolojik eklenerek sulandırılması gerekir. Kristalize penisilin flakonlarında olduğu gibi.
İntravenöz eriyikler: İzotonik, hipotonik ve hiper-tonik eriyiklerdir. Bunlar için uygulamada serum adı kullanılmaktadır. Tuzlu, glikozlu ve proteinli olanları vardır.
Lokal Yolla Verilen İlaç Şekilleri
Sıvı ilaçlar: Losyon veya süspansiyon şeklinde ilaçlardır. Losyonlar daha çok deri temizliğinde kullanılır veya deride meydana gelen problemlerde kullanılmaktadır.
Pomatlar: Tüp içinde ilaçlardır. Cilde, göze ve kulağa uygulanır.
Suposituar: Rektum veya vajinadan uygulanır. Mermi şeklinde alüminyum veya plastik ambalaj içindedir. Buzdolabının muhafaza edilmesi gereken ilaç türüdür. Örneğin, ateş düşürücü veya antiemetik supp. gibi.
Bu ilaçlar hakkında genel bir bilgidir ve türleri hakkında kısa bilgiler içermektedir. Unutmamanız gerekir ki her ilaç kullanımından önce mutlaka doktora danışılmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönderme