
Blog okurlarımız için bu yazımızda ; yenilebilir mantarlardan ve yetişme yerlerinden bahsedeceğiz. Mantar çeşitleri hakkında bilgi edinebileceğiniz bu yazımızın sizler için yararlı olmasını umuyoruz. İyi okumalar.
Yenilebilir Mantarlar Ve Yetişme Yerleri
Doğal olarak gelişen ve yenen mantarları yetişme yerlerine göre kategorize etmek bilgi sahibi olmak açısından ön koşuldur. Bu mantarlar toprakta yetişenler, gübrede yetişenler ve odunda gelişenler olarak ayrılırlar.
Mantar Çeşitleri ve Yetiştiği Alanlar
Değişik koşullarda ve değişik ortamlarda yetişen mantarlar hakkında bilgiler aşağıda yer almaktadır. Toprakta yetişen mantarlar, gübrede gelişen mantarlar ve odunda gelişen mantarlar olarak ele alınmıştır.
1.Toprakta Gelişenler
Mantarla farklı bölgelerde ve farklı orman örtüsünde gelişebilirler. İğne yapraklı ormanlarda gelişenler; kuzu mantarı, domalan, sütsüz mantar, kanlıca, çörek mantarı, kaypak mantar, öküz mantarı, melez mantar, değişken renkli mantardır.
Yapraklı ağaç ormanlarında yetişen mantarlar; kuzu mantarı, domalan, çörek mantarı, değişken renkli mantar, melez mantarı, şemsiye mantarı, yumurta mantarı, sarı şapkalı kar mantarı.
Çam altına yetişen mantarlar; k uzu mantarı, domalan, kanlıca mantarı, tirmit, çörek mantarı, kaypak mantar, öküz mantarı, doru renkli şişkin mantar, çam kabara mantarı, değişken renkli mantar, karakız mantarı, yumurta mantarı, sığır dili mantarı.
- Fındık altında yetişen mantarlar; Kuzu göbeği mantarı, sarı şapkalı kar çanı mantarı, borazan mantarı.
- Göknar altına yetişen mantarlar ; yumurta mantarı, sığır dili mantarı.
- Huş altına yetişen mantarlar ; Çörek mantarı, yumurta mantarı.
- Karaağaç altına yetişen mantarlar ; Kuzu göbeği mantarı
- Kayın altına yetişen mantarlar ; kuzu göbeği mantarı, tirmit, çörek mantarı, sarı şapkalı kar çanı mantarı, yumurta mantarı, sığır dili mantarı, borazan mantarı.
- Kestane altına yetişen mantarlar ; altın yumurta mantarı.
- Ladin altına yetişen mantarlar ; çörek mantarı,doru renkli şişkin mantar,şemsiye mantarı,sığır dili mantarı.
- Melez altına yetişen mantarlar ; Melez mantarı.
- Meşe altına yetişen mantarlar ; Domalan, çörek mantarı, sarı şapkalı kar çanı mantarı, altın yumurta mantarı, yumurta mantarı.
- Çayır ve çimenliklerde altına yetişen mantarlar ; Kuzu mantarı, domalan, kanlıca,kaypak mantar, doru renkli mantar, değişken renkli mantar, çayır mantarı, karakız mantarı, şemsiye mantarı.
- Kumlu arazilerde yetişen mantarlar: Domalan,değişken renkli mantar,şemsiye mantarı,sarı şapkalı kar çanı mantarı.
- Yol kenarında yetişen mantarlar ; Çörek mantarı, karakız mantarı, posteki mantarı, yumurta mantarı.
- Yanmış toprakta bulunanlar; kuzu göbeği mantarı.
- Toprak altında bulunan mantarlar ; Domalan.
2. Gübre'de yetişen mantarlar
Posteki mantarı.
3. Odunda Gelişen Mantarlar
Canlı ağaçlarda da , kesilmiş ağaçlarda da mantar yetişmektedir. Canlı ağaçların üzerinde yetişen mantarlar; bal mantarı ,istiridye mantarı ,peri semeri mantarı ,kayın mantarı ,kükürt mantarı, karnabahar mantarı ,biftek mantarı.Diğer yandan kesilmiş ,kullanılmış odunlarda; kütük,tomruk ve direklerde bulunan mantarlar ise ; istiridye mantarı ,peri semeri mantarı ,kayın mantarı ,dede sakalı mantarı ,kükürt mantarı ,karnabahar mantarı ,biftek mantarıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder