21 Ekim 2018 Pazar

Kayısı Çekirdeği Yağı

Oldukça severek yediğimiz kayısı meyvelerinden elde edilen kayısı çekirdeği yağı hem sağlık açısından hem de cilt ve saç bakımı gibi kozmetik açıdan son derece etkili bir içerik olarak karşımıza çıkmaktadır. Günümüzde kullanımı da artan bu yağımız hakkında bilgiler vermekte bize düşmektedir. Makalemizde kayısı çekirdeği yağı hakkında sizlere bilgiler verilecektir. İyi okumalar dileriz.

Kayısı Çekirdeği Yağı Nasıl Elde Edilir ? 

Kayısı çekirdeği yağı kayısı (Prunus armeniaca) tohumlarından elde edilir. Kayısıların Ermenistan'a özgü olmasına rağmen,  Çin menşeli olabilir.Bu lezzetli meyveleri yedikten sonra tohumlar bu hafif yağı yapmak için kullanılır.Meyve, Akdeniz ve Orta Asya'da yaygın olarak yetiştirilmektedir. En büyük kayısı üreticisi Türkiye'dir. Kayısı çekirdeği yüksek oranda yağ içerir. Bu tohumun eski zamanlardan beri yağı çıkarmak için kullanılmış olması oldukça olasıdır. Kayısı çekirdeği yağı, tümör ve ülserlerin tedavisinde kullanılan TCM (Geleneksel Çin tıbbı) 'ında belirtilmiştir.  Kayısı çekirdeği yağı, çok hafif olduğu ve cildin yumuşak olmasını sağladığı için bir masaj yağı olarak kullanım için harikadır. Kayısı çekirdekleri kendileri oldukça sağlıklıdır ve kanser de dahil olmak üzere bir takım sağlık koşulları için son derece faydalıdır. Kayısı çekirdeği yağı badem yağına oldukça benzer ve uygulamaları da benzerlik göstermektedir.  Bu yağın, tatlılar ve diğer tarifler için mükemmel bir bileşen olmasını sağlayan derin, lezzetli bir tadı vardır.

19 Ekim 2018 Cuma

Cilt ve Saç için Defne Yağı

Hoş kokuları ile bilinen defne yaprakları özellikle mutfaklarda oldukça fazla kullanılmaktadır. Hem yemeklerimizi süsleyen bu yapraklar ayrıca yağının elde edilmesi ile de kozmetik amaçlar açısından kullanılmaktadır. Bu makalede defne yağı nasıl elde edilir, faydaları nelerdir ve cilt, saç gibi kozmetik alanlarda nasıl kullanılır size aktaracağız. Umarım faydalı bir yazı olur iyi okumalar dileriz. 

Defne Yağı


Defne yağı , botanik olarak Laurus nobilis olarak bilinen ve bir buhar damıtma işlemiyle defne ağacının yapraklarından elde edilir.  Yaprak dökmeyen bir çalı olan Defne ağacı, Akdeniz ve Karadeniz bölgesi için yerlidir ancak günümüzde çoğunlukla Avrupa'da yetiştirilmektedir. Ancak, antik çağda, ağacın büyülü güçler içerdiğine ve böylece kötülük ve hastalıklardan kurtulabileceğine inanılıyordu. Hem eski Yunanlılar hem de Romalılar,  defnelerinin, zaferi ve yüksek statüyü sembolize ettikleri için son derece kutsal ve değerli olduklarını düşündüler. Yunanlılar ayrıca, onları veba ve çeşitli hastalıklara karşı koruyabilen güçlü bir ilaç olduğunu düşündüler. Bugün defne  yaprağı ve uçucu yağı hem tıbbi alanda hem de kozmetik alanda kullanılmaktadır. 

Karanfil Yağı Faydaları

En yaygın olarak bilinen bitkilerden biri olmasa karanfil yağ olarak son derece faydalı bir içerik olarak kullanılır. Karanfil yağının özellikle gündelik yaşamda pek çok kullanımı vardır. Sadece yararlı olmakla kalmayıp, aynı zamanda vitamin bölümünde bulunan doğal ürünler konusunda uzmanlaşmış yerel marketlerde ve mağazalarda da karanfil yağı da mevcuttur. Yemeklerinize benzersiz bir lezzet katmak istiyorsanız, yemek pişirmek için karanfil yaprakları da bulabilirsiniz. Bu harika bitkiden alabileceğiniz pek çok yararla fayda sağlayabilirsiniz. 

Karanfil Yağı Nedir?

Karanfil yağı, kuru çiçek tomurcuklarından ( Eugenia caryophyllata ) elde edilir. Çok sayıda tıbbi özelliğe sahiptir ve ağrıyı azaltmak için topikal olarak kullanılır. Yağ, ana bileşiğin öjenol olduğu bitki kaynaklı fenilpropanoidler açısından zengindir.  Diğer biyoaktif bileşikler arasında timol, karvakrol ve sinnamaldehit bulunur. Karanfil yağı rengi soluk sarıdan altın kahverengiye kadar değişir. Karanfilinkine benzer baharatlı bir kokusu vardır. Yağ ayrıca bir koku ve aroma maddesi olarak da yaygın olarak kullanılır.

Avokado Yağı Faydaları

Avokado yağı mevcut en sağlıklı yağlardan biridir, ancak sağlığınıza önem veren çoğu insan gibi iseniz, muhtemelen kullanmıyorsunuzdur. Bizler kullandığınız ve hiç bilmediğiniz bu yağ hakkında sizlere bazı bilgiler sunacağız. Bu sayede evinizde kendiniz için ayrıca alternatif bir yağ elde etmiş olacaksınız. İyi okumalar dileriz.

Avokado Yağı Neden Sağlıklı?

Avokado yağı sadece sağlıklı değil, aynı zamanda yemeğinize lezzetli bir katkıdır. Diğer pişirme yağları yerine kullanılabilir. Avokado yağındaki oleik asit, oksidasyona karşı yüksek dirençli olmasını sağlar, yani dolabınızdaki diğer birçok yağ kadar çabuk kirlenmez.

Aynı zamanda yüksek bir duman noktasına (yağın ısı altında parçalanmaya başladığı sıcaklık) sahiptir, bu da kızartma  ve sote gibi yüksek ısıda pişirmek için en uygun seçimdir. Diğer birçok yağın yaptığı gibi yüksek sıcaklıklara zarar vermeden ve sağlık faydalarını kaybetmeden dayanabilir. Yüksek ısıda pişirmek için iyi bir seçim olsa da, ayrıca çiseleyen ve salata sosları için de lezzetlidir. 
Bununla birlikte, faydalar mutfakla sınırlı değildir. Şimdi genel faydaları hakkında sizlere bilgi verelim.

Gül Yağı Faydaları

Son derece popüler bir yağ olan gül yağı, tıbbi ve kozmetik faydaları ile bilinir. Cildiniz için çok iyidir ve yara izlerini ve yaşlanma belirtilerini hafifleştirir. Depresyon ve stresle savaşmaya yardımcı olabilir. Sindirim sisteminiz için çok iyidir ve karaciğerinizin sağlığını korumaya yardımcı olur. Vücudunuzu sağlıklı tutarak tüm organlarınıza kan dolaşımını uyarır. İç ve dışta meydana gelen virüs ve bakteriyel enfeksiyonlardan sizi koruyabilir. Aynı zamanda güçlü bir afrodizyaktır ve libidonuzu geri getirebilir. Gül yağı, dönemleri düzenlemeye yardımcı olduğu, PMS semptomlarını azalttığı ve uterusu sağlıklı, boşalma, fibroid ve tümörleri içermediği için özellikle kadınlar için faydalıdır. Daha fazla bilgi için okumaya devam edin. 

Gül Yağı 

Güller dünyanın en güzel çiçeklerinden biridir ve farklı kültürlerde farklı çağrışımlara sahiptir. Hemen hemen herkes bu çiçekleri duymuştur, bu yüzden çoğu insan gül uçucu yağını da duymuştur. Gül  yağı, Damascus Rose'dan buhar damıtma olarak bilinen bir süreçten elde edilir. Güzel bir kokuya sahip güçlü bir yağdır ve birçok tıbbi kullanıma ve kozmetik ürünlere sahiptir. Vücudunuz için iyi olan besinler ile doldurulur. 
Gül  yağı farklı besinlerle doldurulur. Bu yağın münferit besinleri bilinmemekle birlikte, yağı oluşturan kimyasal bileşenler üzerinde çalışılmıştır, bu yüzden faydaları çok iyi bilinmektedir. Yüzlerce farklı bileşene sahip olmasına rağmen, ana bileşenleri en çok çalışılanlardır. Bunlar Citronellol, Citral, Carvone, Citronellyl Asetat, Eugenol, Etanol, Farnesol, Stearpoten, Metil Eugenol, Nerol, nonanol, Nonanal, Fenil Asetaldehit, Fenilmetil Asetat ve Fenil Geraniol'dür. Bunların hepsi vücudunuzun genel sağlığına farklı şekillerde katkıda bulunur ve bu nedenle, refahınız için eşit derecede önemlidir.

Kuşburnu Yağı Faydaları ve Kullanımı

Bitkisel bir kaynak olarak herkesin bildiği kuşburnu çay yapımında kullanılır. Fakat bizler daha az bilinen ama etkili olan kuşburnu yağı hakkında sizlere bilgiler vererek bu faydalı içerikten daha fazla yararlanmanızı sağlayacağız. Umarım yararlı bir yazı olur, iyi okumalar dileriz. 

Kuşburnu Yağı 

Kuşburnu yağı, kuşburnu yapraklarından, meyve ya da tohumlardan elde edilen besleyici bir bitki yağıdır. Kuşburnuları genellikle kırmızı veya turuncu renklidir. Gül çiçeği üştükten sonra ortaya çıkarlar ve bazı türler  yenilebilir.  Kuşburnu yağı, esansiyel yağ asitleri veya Oleik, Linoleik ve Linolenik dahil Omega açısından yüksek bir konsantrasyonuna sahiptir. Bu yağ asitleri, cildin doğal rejenerasyon sürecini desteklemek için çalışır, sağlıklı cilt hücresi döngüsünü teşvik eder ve iyileştirilmiş cilt dokusu ve dolgun, pürüzsüz ve gergin bir cilt için idealdir. Cilt hücrelerimiz, yara izi dokusunu hedeflemek için Omega 6'yı severler, bu nedenle de kuşburnu yağı hasarlı cilde koruma sağlamak için idealdir.  

Limon Yağı Faydaları

Limon esansiyel yağı, bir ton sağlık yararı sunması nedeniyle uzun yıllardır bitkisel ve ayurveda ilaçlarında kullanılmaktadır. Diğer tüm uçucu yağlarla karşılaştırıldığında en güçlü anti-mikrobiyal maddedir. Cildiniz için son derece iyidir ve sivilce, egzama, dermatit ve diğer cilt problemlerini önleyebilir. Cildinize ve saçınıza iyi gelmesini sağlayan güçlü büzücü özelliklere sahiptir. Limon  yağı, saç dökülmesini ve kepeklenmesini önleyebilir. Bu yağ, stres, anksiyete ve depresyonu azalttığı ve genellikle ruh halini ferahlattığı için ruh sağlığınız için çok yararlı olabilir.  Tüm faydaları ile limon yağının ayrıntılı faydaları aşağıda yer almaktadır. 

Limon Yağı 

Limonlar dünyadaki en yaygın kullanılan meyvelerden biridir. Eşsiz, asidik lezzeti sayesinde hemen hemen her dünya mutfağının önemli bir parçasıdır. Hatta onlara ilave bir lezzet katmanı eklemek için bir ton içkide kullanılırlar. Limon  yağı, limonun iç kabuklarını preslenmesi ile elde edilir ve meyveden değil, meyvenin kendisininki kadar çok yönlüdür. Çeşitli mutfak kullanımları ve sağlık yararları vardır. Limonlar bir ton besinle doldurulur ve çeşitli problemlere çözüm olarak bitkisel ilaçlarda kullanılır.

Okaliptüs Yağı

Tropikallere özgü olan okaliptüslardan elde edilen yağ sağlık açısından son derece faydalı olmasının yanı sıra genel olarak kozmetik amaçlar içinde kullanılmaktadır. Bizlerde sizlere bu torpikal yağımız ile ilgili bu makalemizde elimizden geldiği kadar yaptığımız araştırmanın sonuçlarını aktaracağız. İyi okumalar dileriz. 

Okaliptüs Yağı Nedir?

Okaliptüs yağı, seçilmiş okaliptüs ağacı türlerinin yapraklarından yapılır. Ağaçlar Avustralya, Tazmanya ve yakın adalara özgü bitki ailesi Myrtaceae'ye aittir . 500'den fazla okaliptüs türü vardır, fakat Eucalyptus salicifolia ve Eucalyptus globulus'un    esansiyel yağları, tıbbi özellikleri nedeniyle daha çok üretilir. Uçucu yağlarının çıkarılmasının yanı sıra, okaliptüs ağacının kabuğu kağıt yapımı için kullanılır. Ayrıca kereste malzemesi olarak da kullanılmaktadır. Geleneksel olarak okaliptüs yağı, ağrıyı hafifletmeye yardımcı olan analjezik bir ajan olarak kullanılmaktadır ve enflamasyonu azaltma ve solunum yollarını iyileştirme yeteneği nedeniyle yaygın kullanımı vardır. Ve bugün, okaliptüs yağı faydaları ve kullanımları ile merhemleri, parfümleri, buhar losyonlarını ve temizlik ürünlerini iyileştirmede yaygın olarak kullanılır.   Okaliptüs yağının% 70-90'ını oluşturan okaliptol veya 1,8-cineole, antioksidan, anti-inflamatuar ve ağrı giderici etkilere sahiptir. Okaliptüs, bakteriyel, viral ve fungal enfeksiyonlarla savaşma yeteneği ve inatçı mukusun solunum sistemini temizlemede yardımcı olmasıyla da iyi bilinir. Bu nedenlerden ötürü, okaliptüs kesinlikle ilaç dolabınızın içinde kalmak için en yararlı ve çok yönlü esansiyel yağlardan biridir. Ekstraksiyon yönteminin, uçucu yağlardaki yararlı bileşiklerin çeşitliliğini en iyi şekilde muhafaza edebildiğini , sıklıkla CO2 kullanarak soğuk ekstraksiyon yapacağını unutmayın. Buhar damıtma ve yüksek ısı veya uçucu kimyasallar kullanan diğer yöntemler, aynı düzeyde yararlı bileşiklerle sonuçlanmaz

Nar Çekirdeği Yağı

Nar çekirdeği yağı sadece sağlık açısından faydalı olmakla kalmaz aynı zamanda kozmetik açıdan da son derece faydalıdır. Bu makalede nar çekirdeği hakkında bilgiler verilecektir. Özel olarak cildiniz ve saçınız açısından ne gibi faydalar sağlayacağını aktaracağız. İyi okumalar dileriz. 

Nar Çekirdeği Yağı Nedir?

Nar çekirdeği yağı, nar meyvesinin tohumlarından soğuk preslenme ile elde edilen güçlü ve kokulu bir doğal yağdır. Bilimsel adı  Punica granatum,  nar tohumları ve meyveleri, yüksek besin ve antioksidan konsantrasyonları nedeniyle, en sağlıklı meyve bazlı maddelerden bazıları olarak kabul edilmektedir . Arı olarak da bilinen bir nar tohumları, insanların bu meyvede ne yedikleri ve bu tohumların soğuk preslemesinin  güçlü yağ elde etmek için yapıldığıdır. Nar çekirdeği yağı, şampuanlar, sabunlar, nemlendiriciler ve cilt kremleri gibi birçok farklı kozmetik ürünlerde bulacaksınız, ancak bu yağ aromaterapide de kullanılır.  Bu yağ aşırı derecede konsantre olduğundan, etkilerin hissedilmesi için sadece çok küçük bir miktar gereklidir. Yağ  aynı zamanda alerjik reaksiyonlara da neden olabilir, bu nedenle mutfak kullanımı yaygın değildir, ancak iç tüketimin çok dikkatli bir ılımlılıkta güvenli olduğu düşünülmektedir. Yağın birçok faydası, diğer çeşitli aktif bileşenler arasında yüksek seviyelerde olan pelik asit, C vitamini , flavonoidler, linoleik asit ve oleik asittir. 

Portakal Yağı Nedir?

Meyvelerini özellikle kış aylarında yüksek C vitamini içeriğinde yemeye bayıldığımız portakallardan elde edilen portakal yağı genel sağlık açısından yararlı olmasının yanı sıra cilt ve saçlarınız için de son derece yararlıdır. Bu makalede portakal yağı hakkında kısa bir bilgi sunulduktan sonra faydalarına değinilecektir. İyi okumalar dileriz. 

Portakal  Yağı Nedir?

Portakal yağı, meyvenin kabuklarından mekanik olarak soğuk presleme yöntemi ile elde edilmektedir. Diğer turunçgillerden farklı olarak, portakallar toplandıktan sonra olgunlaşmaya devam etmez. Meyve, maksimum esansiyel yağ verimini elde etmek için doğru zamanda tam zamanında hasat edilmelidir.

Portakal yağının fitokimyasal (tamamen doğal bitki kimyasalları) içeriği oldukça etkileyicidir. Bir Çalışamalar portakal yağının yani Citrus sinensis'in kabuk, yaprak ve çiçeklerinde 200'den fazla fitokimyasal ortaya çıkarmıştır. Portakaldaki en bol fitokimyasal,% 80-96 arasında d-limonen'dir. D-limonen, sağlık uygulamaları ve özellikle kanser için geniş çapta çalışılmıştır. Portakal ayrıca myrcene, alfa-pinene, sitronelal, geranial, linalool ve neral içerir.

Portakal  yağı için modern kullanımlar boldur. Portakal yağının büyük çoğunluğu, yumuşak içecekler, meyve suları ve şekerlemelerde kullanıldığı gıda endüstrisi tarafından kullanılmaktadır. Cilt bakım endüstrisi, yaşlanma karşıtı faydalarını keşfetmiştir ve doğal bir koruyucu olarak kullanıldı. Portakal yağı da temizlik ürünlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır ve doğal antiseptik özelliklere sahiptir.

Kayısı Çekirdeği Yağı

Oldukça severek yediğimiz kayısı meyvelerinden elde edilen kayısı çekirdeği yağı hem sağlık açısından hem de cilt ve saç bakımı gibi kozmet...